header foto header foto header foto header foto header foto 
Nieuws

Positief coachen

Nieuws afbeelding 25-3-2015

Van de TC: Positief coachen bij VHC Twello!

VHC Twello vindt positief coachen erg belangrijk in het veld. Met plezier naar de club komen om te hockeyen. Daar gaat het om!

 

Maar hoe doe je dat als ouder-coach, positief coachen? Om daar een antwoord op te krijgen organiseerde de technische commissie een workshop Positief Coachen in het clubhuis. Gedragsdeskundige en kinderpsycholoog Tessa Blom verzorgde de workshop. Zelf moeder van hockeyende kinderen, altijd fanatiek gehockeyd, trainer en coach bij grote hockeyclubs. Ook ervaringsdeskundige dus. Tessa kwam met goede tips. Gaf hele herkenbare voorbeelden. Kwam ook met geruststellende dingen: vaak zijn ouders die nooit zelf hebben gehockeyd prima coaches! Zij willen niet te snel, teveel van de spelers. Kunnen met de spelers samen groeien in het seizoen. Ook twee eye-openers: coach op maximaal 2 dingen in een wedstrijd. Meer wordt toch niet opgepakt. En: hou je als coach eens op zaterdag tijdens de wedstrijd een tijdje stil. Kijk eens wat er gebeurt als je even geen aanwijzingen geeft. Je zult verbaast zijn hoe goed het dan gaat!

 

De opkomst van de coaches van de club was groot. Dat was fijn, want zo konden de coaches leren van elkaar. De vragen gingen over ranja drinken na de wedstrijd tot omgaan met niveauverschillen in een team. Tessa had op alle vragen hele duidelijke antwoorden waar de coaches iets mee konden. De workshop was een groot succes. De technische commissie is van plan om 2x per jaar een workshop te organiseren voor onze coaches. Een bij het begin van het hockeyseizoen en een na de winterstop.

 

In de bijlage zit de hand out van de workshop van Tessa. Wij als technische commissie gaan ervan uit dat de coaches van VHC Twello volgens deze hand out coachen. Heb je als coach vragen over de hand out of heb je andere vragen over het coachen? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag verder. Heb jij interesse om een team te gaan coachen? Dan horen wij dat uiteraard ook graag. Daar zijn wij voor. Dat kan via de

mail [email protected] ter attentie van de TC.

 

We hebben ook een document toegevoegd over het technisch beleid bij VHC Twello. We hebben geprobeerd er een kort, helder document van te maken. VHC Twello is geen prestatieclub. Gezelligheid staat voorop. Maar dat betekent niet dat wij niet willen dat onze teams geen prestaties leveren. Uitgangspunt is dat wij onze teams indelen in een klasse waarin zij mee kunnen draaien. Een klasse waarin gewonnen kan worden, maar ook verloren wordt. Dat hoort erbij. Onze teams hoeven niet kampioen te worden, maar het is ook niet bedoeling dat ze in een klasse komen waarin ze alleen voor de onderste plek mee kunnen doen. Klassebehoud is het uitgangspunt. Toch promoveren regelmatig teams bij VHC Twello. Daar zijn wij stiekem best trots op!

 

TC:

Hester van de Zaag

Arnold Scholte

Peter Wormskamp

Jeroen Mourmans

Natasja Sanders

Barbara Bosgoed

 

Bijlage