header foto header foto header foto header foto header foto 
Nieuws

"Wel winnen hè!"

Nieuws afbeelding 20-5-2011

Hoor jij jezelf dat ook vaak zeggen tegen je kind? Op woensdag 18 mei hebben zeven coaches en twee TC leden van onze hockeyclub ondervonden waarom een dergelijke opmerking eigenlijk helemaal niet positief is en zelfs averechts kan werken op het spelplezier.

Een theatervoorstelling, georganiseerd door Stichting Positief Coachen, was het decor. Een geweldig inspirerende spreker (nee, het leek in de verste verte niet op Emiel Ratelband), een komediant die de scepticus speelde (“Ik ben een coach, de kinderen verwachten dat ik ze vertel hoe het spelletje moet. Ik ga niet de blije softie uithangen.”), een jongens C-team als figuranten en een 14-jarige jongen die door zijn vader gecoacht werd en wilde stoppen met zijn sport. Het was een enerverende avond.

De conclusie van het verhaal is: wil je dat kinderen blijven sporten, dan is spelplezier en zelfvertrouwen essentieel. Dat bereik je door te focussen op wat er WEL goed gaat en dat te benadrukken. Daarnaast is het van belang niet te hameren op het RESULTAAT (winnen, doelpunten maken), maar de nadruk te leggen op de TAAK (vandaag goed op je man letten, harde passes geven). Het is wetenschappelijk bewezen dat het resultaat met deze ingrediënten vanzelf komt.

Positief Coachen past precies in onze clubvisie, dat iedereen met plezier kan hockeyen. Deze theatervoorstelling gaf een kijkje in de keuken van het uitgebreide lesprogramma van Positief Coachen. Gezien de enthousiaste reacties na afloop gaan we onze uiterste best doen het Positief Coachen bij onze club in te voeren door middel van het lesprogramma. De club heeft inmiddels subsidie aangevraagd in het kader van de verbetering van de deskundigheid van onze coachende en trainende vrijwilligers. Hopelijk komt deze leerzame theatervoorstelling daarmee ook naar Twello!
Kijk ook eens op www.positiefcoachen.nl